poniedziałek, 4 lutego 2008

Placki Amalki



Wbijasz 2 jajka do wysokiego naczynia, włączasz mikser, wsypujesz mąkę. Masa ma być konsystencji śmietany.
Do tego wsypujesz 2 łyżki cukru, pól łyżeczki sody oczyszczonej i miksujesz. Nadal ma mieć konsystencję śmietany.
Wlewasz setkę kefiru. Dosypujesz oczywiście mąki, żeby utrzymać konsystencję śmietany .

Teraz najważniejsze: zostaw to i idź obejrzeć mecz, albo kolejny odcinek ulubionego serialu, albo się po prostu zdrzemnij.
Niech składniki odpoczną od zamieszania.

Po tym czasie, tradycyjnie: olej na patelnie - rozgrzać - wlewać małymi porcjami - raz odwrócić.

Na koniec: odrobina śmietany [białe plamki na foto] i odrobina ulubionych konfitur [bordowe na białym].

Smakuje brane palcami, ot tak jak w dzieciństwie.

Ku pamięci [jak się pisywało kiedyś w pamiętnikach] Babci Amalii, która gotowała 'na oko'.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

smakowało?