Od szamańskie praktyki |
Rok z kuchnia 5 przemian miała znaczenie.
Przybywająca pełnia księżyca też.
Co wyszło? Ot to:
- do rozgrzanego gara wsyp:
* czarną gorczycę
* kozieradkę
* czarnuszkę
jak zaczną pękać, bo kto by nie pękał przy takiej temperaturze...
* wsyp odrobinę kurkumy
- mieszaj, mieszaj, nie zniechęcaj się, niech się uwolni zapach
- kiedy musisz włączyć wentylacje, bo zapach Cie zniewala, dodaj ghee
- posiekaj sobie spokojnie cebule, ale nie, no nie płacz...
- ...nie płacz...zapodaj tą cebulę do gara, niech się zeszkli niczym łza
- odsącz ryż z soczewicą i pozwól im się ogrzewać
- odrobina soli nie zaszkodzi, teraz zalej to 3a kubkami zimnej wody, a niech ma ;P
- jeśli masz, to wrzuć po chwili gałązki thuji, albo zieloną pietruszkę
mieszaj...
...a żeby było wesoło, daj jeszcze trochę kozieradki, albo zielonego oregano, tymianku lub rozmarynu
Ciesz się smakiem w ten wilgotny jesienny dzień.
Wszystkiego dobrego.
ma Pani piękny styl pisarski.a potrawa wygląda pysznie...
OdpowiedzUsuńNiestety nie znam thuji co to takiego?
OdpowiedzUsuńinaczej: żywotnik
OdpowiedzUsuń