piątek, 10 kwietnia 2009

Chlebobranie

Po licznych, nocnych zazwyczaj wizytach na blogach - zaistniał w moim domu niezwykły chleb.


To foto to już kolejna produkcja z podwójnego przepisu. Ciesze się przeokrutnie, że trafiłam na kulinarne strony entuzjastek domowego pieczywa.

Źródło inspiracji: pracownia wypieków Liski.

Chleb z serkiem ricotta

Składniki:

* 100 g wody
* 40 g mleka 3,2%
* 5 g drożdży instant [zamieniłam na świeże, pół kostki, czyli 20g]
* 250 g mąki (w przepisie podana jest uniwersalna)
* 15 g masła
* 90 g serka ricotta [to taki serek, który powstaje z połączenia serwatki i świeżego mleka - doskonale smakuje na słodko z bananem -> opinia mojego syna]
* 5 g soli
* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny. Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny albo do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę. Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230°C, z parą wodną. Po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

1 komentarz:

  1. Prosze mnie tu razic takimi smakowitymi zdjeciami.

    u mnie tylko ryz...

    pozdro z Bangkoku:)

    OdpowiedzUsuń

smakowało?