czwartek, 19 listopada 2009

Chleb pszenno-żytni z czarnuszką



Składniki:

-> 200g zakwas żytni
-> 400g mąka pszenna - u mnie szymanowska typ 550
-> 50g mąki żytniej - może być "żurkowa"
-> ok. 200 wody
-> 1 łyżeczka soli
-> 1 łyżka słodu jęczmiennego w syropie
-> 1 łyżka czarnuszki


Słód wymieszać z wodą i solą. Do mąki wsypać czarnuszkę. Dodać zakwas.
Wyrobić elastyczne ciasto odchodzące od ścianek naczynia. W razie potrzeby dodać odrobinę wody lub mąki.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Nakryć wilgotną ściereczką. W międzyczasie przerwać wyrastanie krótko wyrabiając.
Piekarnik z blachą lub kamieniem nagrzać do 250st.C. Kiedy ciasto zaczyna wychodzić z koszyka - czyli po ok. 2 godz.- wyłożyć na papier do pieczenia. Piekarnik spryskać wodą. Chleb zsunąć na gorącą blachę. Piec 10 min. w temp. 250, następnie 20 min. w temp. 210. Upieczony przełożyć na kratkę. Zostawić w półotwartym piekarniku do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

smakowało?