sobota, 14 listopada 2009

Mini Pizza x 8 i 4

Od szamańskie praktyki

Zmierzch zapachniał pizzą. Koleżanka uzdatniała w mikrofalówce mrożonkę.
Późnym wieczorem w domowych pieleszach. Minęło półtorej godziny.
Po tym czasie mini pizze stygły na stole i...w żołądku.
Doskonałym dodatkiem był kompot jabłkowo-pomarańczowy przyprawiony anyżkiem.

ciasto:

* 500g mąki
* 1 jajko
* ok. 250ml mleka lub wody
* 1 kostka cukru trzcinowego lub 1 łyżeczka innego
* 1 łyżeczka soli
* 3 łyżki oliwy
* ok. 15g swieżych drożdży

rozczyn:

Drożdże pokruszyć, rozmieszać z odrobiną mleka i zgniecioną kostką cukru. Dodać tyle mąki, żeby otrzymać luźne ciasto - jak na naleśniki.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na kaloryferze ze średnia temperaturą grzania trwa to ok. 30 min.

Roztrzepać jajko w mleku, wlać do reszty składników, dodac rozczyn. Wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej, błyszczacej i zwartej kulki - odstającej od brzegów naczynia.
Zwykle proces wyrabiania trwa ok.10 min.
Przykryć wilgotną sciereczką i odstawić do podwojenia objętości. Żeby przyspieszyć ten proces można naczynie włożyć do miski z ciepłą wodą.

Wyrośniete ciasto wyłożyć na stolnicę. Trochę rozciągnać. Podzielić na 16 kawałków równej wielkości lub 12 różnej: tj. z połowy ciasta 8 sztuk, a z drugiej połowy 4 . Każdą zwinąć w kulkę. Opruszyć maką ręce i rozciągać kulki uzyskując cienkie placuszki. Układać na papierze do pieczenia lub na blaszce.

nadzienie:

* sos pomidorowy lub własnorecznie zrobiony przecier pomidorowy: po 1 łyżce na placek
* suszone lub swieże oregano [łyżka]
* kolendra mielona [łyżka]
* wędzone mięso, np. szynka w cienkich plasterkach [250g]
* drobno pokrojona papaja lub ananas z puszki lub świeże [1/4 puszki]
* mozarella w solance pokrojona na cienkie plasterki [125g]
* ulubiony gatunek żółtego sera startego na grubych oczkach [250g]
* siekana zielona cebulka [pół pęczka] - opcjonalnie
Uwaga!
w nawiasach: podane ilości można oczywiście dowolnie modyfikować

Placki posmarować sosem pomidorowym. Opruszyć przyprawami. Ułożyć na przemian: kawałki mięsa i owoców. Na środku każdego placka rozłożyć plasterek mozarelli. Całość posypać żółtym serem.

Blachę wstawić do pieca na drugi poziom od dołu. Nagrzać piekarnik do 230st.C. Kiedy piec osiągnie temperaturę spryskać ścianki piekarnika wodą. Zsnać placki na goracą blachę, jeśli były układane na blasze: włożyć blachę do pieca. Piec do zrumienienia. Czyli ok. 10-15 min. Posypać zielniną.

Mini pizze po wystudzeniu można odłożyć na zaś: czyli zamrozić.
Posted by Picasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

smakowało?