Od szamańskie praktyki |
-> 10 kopiastych łyżek mąki, np. szymanowskiej
szczypta kurkumy
wymieszać
-> 3 jajka+szczypta cynamonu+1 łyżka -płaska- cukru trzcinowego+150 ml mleka+ 80 ml oleju z pestek winogron
wymieszać
-> 1/4 łyżeczki kardamonu
wymieszać
-> 300ml zimnej wody + 1/2 łyżeczki soli
wymieszać
-> parę kropli cytryny lub łyżeczka kwaśnej śmietany
wymieszać
Idę się zdrzemnąć na godzinę, albo dwie.
Po tym czasie: smażę na rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Oczywiście: porcje ciasta ;)
z kurkuma i kardamonem to dopiero sa pyszne co?
OdpowiedzUsuńWidzę ,że wg pięciu przemian przepis
takie nalesniki mozna szamac w kazdy upal, z owocami, smietana...
OdpowiedzUsuń