wtorek, 20 kwietnia 2010

Naleśniki

Od szamańskie praktyki

-> 10 kopiastych łyżek mąki, np. szymanowskiej
szczypta kurkumy
wymieszać

-> 3 jajka+szczypta cynamonu+1 łyżka -płaska- cukru trzcinowego+150 ml mleka+ 80 ml oleju z pestek winogron
wymieszać

-> 1/4 łyżeczki kardamonu
wymieszać

-> 300ml zimnej wody + 1/2 łyżeczki soli
wymieszać

-> parę kropli cytryny lub łyżeczka kwaśnej śmietany
wymieszać

Idę się zdrzemnąć na godzinę, albo dwie.
Po tym czasie: smażę na rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Oczywiście: porcje ciasta ;)

2 komentarze:

  1. z kurkuma i kardamonem to dopiero sa pyszne co?
    Widzę ,że wg pięciu przemian przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. takie nalesniki mozna szamac w kazdy upal, z owocami, smietana...

    OdpowiedzUsuń

smakowało?